2015. ápr 07.

Barnagyűrű-próba

írta: biokem
Barnagyűrű-próba

brt.jpg
A barnagyűrű-próba a nitrátionok kvalitatív kimutatási reakciója. A nitrátok a salétromsav sóinak tekinthetőek. Minden szervetlen nitrát vízben jól oldódik. A próba elvégzéséhez készítsünk kevés kálium-nitrátból desztillált vízzel oldatot. A kálium-nitrát oldása során azt tapasztaljuk, hogy az oldat hőmérséklete csökken. A kálium-nitrát oldása endoterm folyamat. Adjunk óvatosan tömény kénsavat a kálium-nitrát oldathoz. Az ekkor lejátszódó folyamat exoterm, a kémcső erősen felmelegedik; tegyük az oldatot jeges hűtővízbe!

A kálium-nitrát a salétromsav káliumsója, a salétromsav erős sav (savi disszociációs állandója 1 közeli érték.) Azonban a kénsav erősebb sav nála és képes kiszorítani sójából.

nevtelen.png

brown_ring_test_in_sam_tet.jpgKészítsünk egy másik kémcsőbe telített vas(II)-szulfát oldatot! Az oldat színe almazöld.(Gyakran előfordul, hogy hosszas tárolás után a vas(II)-ionok egy része oxidálódik a levegő oxigénjének hatására vas(III)-ionokká, ilyenkor az oldat barnás színű. De az ilyen oldat is alkalmas a próba elvégzéséhez.) Óvatosan rétegezzük a vas(II)-szulfát oldatot a másik kémcsőben lévő oldatra! Azt tapasztaljuk, hogy a két oldat fázishatárán sötétbarna gyűrű képződik. Ennek az a magyarázata, hogy a nitrátion nitrogén-monoxiddá redukálódott:

2.png

A felszabaduló nitrogén-monoxid azonban sötétbarna nitrozil-vas(II) komplexet képez a felső fázisban feleslegben lévő vas(II)-ionokkal. 

3.png

 

A képek forrása:
concentric203.blogspot.com
en.wikipedia.org


Szólj hozzá