BioKém Blog

Fendrik István blogja

2015. ápr 07.

Barnagyűrű-próba

írta: biokem
Barnagyűrű-próba

brt.jpg
A barnagyűrű-próba a nitrátionok kvalitatív kimutatási reakciója. A nitrátok a salétromsav sóinak tekinthetőek. Minden szervetlen nitrát vízben jól oldódik. A próba elvégzéséhez készítsünk kevés kálium-nitrátból desztillált vízzel oldatot. A kálium-nitrát oldása során azt tapasztaljuk, hogy az oldat hőmérséklete csökken. A kálium-nitrát oldása endoterm folyamat. Adjunk óvatosan tömény kénsavat a kálium-nitrát oldathoz. Az ekkor lejátszódó folyamat exoterm, a kémcső erősen felmelegedik; tegyük az oldatot jeges hűtővízbe!

A kálium-nitrát a salétromsav káliumsója, a salétromsav erős sav (savi disszociációs állandója 1 közeli érték.) Azonban a kénsav erősebb sav nála és képes kiszorítani sójából.

nevtelen.png

brown_ring_test_in_sam_tet.jpg...

Tovább Szólj hozzá

2015. ápr 07.

A vízben oldott oxigén kimutatása

írta: biokem
A vízben oldott oxigén kimutatása

karasz.jpg

Az oxigén kétatomos elemmolekulákból felépülő szobahőmérsékleten és normál légköri nyomáson gáz halmazállapotú anyag. Biológiai jelentősége igen nagy, mivel az élőlények többsége aerob életmódot folytat. A légkör megközelítőleg 21 térfogatszázalékát az oxigéngáz adja. Legnagyobb mennyiségben a  fotoszintézis ből kerül ki. Vízben csak kis mértékben oldódik. Ennek oka az, hogy az elemmolekulák elektroneloszlása szimmetrikus, így a molekuláik apolárisak. A víz poláris molekulák épül fel, tehát benne az apoláris molekulák igen csekély mértékben oldódnak. Azonban még a vízben csak kis mértékben oldott oxigén is elengedhetetlen jelentőségű a kopoltyúval lélegző vízben élő állatok számára.

oxygen-solubility-water-2.png

Az oxigén ...

Tovább Szólj hozzá

2015. ápr 07.

Miért döntöttem a blogolás mellett?

írta: biokem
Miért döntöttem a blogolás mellett?

 

article-0-19ac00b7000005dc-789_634x754.jpgA XXI. századra a tudományok előretörése olyan fokúvá vált, hogy a legújabb eredmények követéséhez már alapos és nagy területeket átfogó ismeretek szükségesek. Azonban mivel nem lehet mindenki a természettudományok doktora, ezért az átlag emberek számára mára már érthetetlenné és elvonttá váltak az ilyenfajta ismeretek. Sőt, nem csak a modern tudomány élvonalába tartozó elméletek értelmezése vált lehetetlenné. Hanem sok esetben a középiskolai tanulmányok során felmerülő -akár a hétköznapok jelenségeit értelmező- elméleti levezetéseké is. Pedig a természet jelenségeit leírni hivatott tudományok mozgatója nem más mint tiszta logika. A probléma azonban az alapvető összefüggések elsajátításában és az ...

Tovább Szólj hozzá